Skip to main content
Rendang Ayam Resepi
Bahan-bahan diperlukan:
- 1kg ayam
- 5inci lengkuas
- 5inci halia
- 1inci kunyit(nk guna serbuk kunyit pn blh)
- 5 ulas bawang putih
- 2 keping asam keping
- 2 helai daun kunyit
- sedikit cili giling
- kerisik (dari 1 biji kelapa)
- 2biji bawang besar
- 4 Helai daun limau purut
- Santan pekat (dari 1 biji kelapa)
- Garam dan serbuk perisa secukup rasa. sedikit gula
Cara menyediakan dan memasak:
- Blend lengkuas/halia/bawang putih/bawang besar/kunyit.
- Perapkan ayam yg telah di bersihkan tadi dgn bahan2 yg telah di kisar.(Perap selama 1jam/lebih lama lebih baik)
- masukkan juga cili giling,garam/serbuk perisa dan sedikit gula. Hiris daun kunyit halus2/daun limau purut di cerai2 kan kasar2.
- Tumiskan sedikit bawang dan daun limau purut sehingga naik bau dan juga asam keping. Masukkan ayam yg telah di perap tadi,kacau sekejap.. masukkan pula kerisik/santan dan sedikit air.
- Biar sampai mendidih,masak hingga ayam empuk..Selamat mencuba!!!
Comments
Post a Comment